Fiber – För bra för att vara sant?


Har ytterligare en granne skaffat fiber och skryter med sin snabba internetanslutning och allt som ingår i fiber? Det börjar nog bli dags för att även du ska ta tag i att koppla upp dig till fiber och sluta gräma dig över att sajterna laddar för långsamt eller att anslutningen avbröts så fort du försökte ladda ner en bild. För om du kopplar upp dig till fiber så kommer du att få högre hastighet, bättre pålitlighet, ett större utbud av tjänster, och det kommer även att höja vädret på din bostad! Visst låter det nästan för bra för att vara sant? Men det är det – sant.

 

 

Lär dig räkna med de olika måtten som används – kilobyte, megabyte och gigabyte. Bild från Highspeedinternet.com

 

Den bästa hastigheten

Vill du ha en hastighet som är snabbare än blixten så är fiber något för dig. Fiber är helt enkelt det snabbaste alternativet, och har varit det sedan länge. Fiberuppkoppling är faktiskt mellan tio till hundra gånger snabbare än sina konkurrenter och har än så länge ingen uppkoppling som kan mäta sig med deras hastighet.

Hastigheten består av två delar vilka är:

  1. Hög kapacitet. Den höga kapaciteten gör att det går att skicka mycket information på en och samma gång. Faktum är att en fiberanslutning gör så att du kan skicka och ta emot information i flera hundra megabit per sekund! Detta innebär att du både kan ladda ner filer i stora mängder och i stora storlekar.
  2. Korta svarstider. Den korta svarstiden gör att informationen kommer fram fort, alltså, om du till exempel klickar in dig på en sida på nätet så kommer denna att dyka upp väldigt fort. Detta är en klar fördel om du gillar att bara surfa runt på nätet, eller letar efter information och vill klicka in på så många sidor som möjligt.

Höjer värdet på din bostad

Visste du att värdet på din bostad höjs om du skaffar fiber? Det går så klart inte att garantera en specifik ökning, men att det redan finns en snabb internetanslutning installerad på bostaden är så klart attraktivt hos de nya potentiella köparna.

Det handlar alltså inte om att ni kan ta hundratusentals mer i betalt för bostaden när det är dags för försäljning, utan att det är en klar fördel om den nya ägaren inte har fiber sedan innan. Finns fiber redan så behöver den nya ägaren inte lägga ner tid på att installera fiber själv, eller lägga pengar på att någon annan gör det. Tänk på det som liknande att rusta upp fasaden eller väggarna i vardagsrummet för att öka chanserna för försäljning med vinst – att ha installerat fiber innan funkar lite likadant.

 

Komplettera med en bra router

För att kunna nyttja ditt fibernät till max så behöver du även en bra router. Vilken router som passar just dig kan bero mycket på vilken slags bostad du bor i. Bor du i lägenhet eller hus? Ska ditt WiFi täcka en större eller mindre yta? Bor du, till exempel, i ett mindre hem med gipsväggar så räcker det oftast med en router som sitter högt och centralt i hemmet. Bor du däremot i ett större hem med flera våningar, och kanske har stenväggar, så kan det vara en god idé att ha mer än en router i hemmet. Placera ut 2 till 3 stycken i hemmet så att ditt WiFi sträcker sig på de ytor som du vill. Vill du till exempel nyttja ditt Wifi ute i trädgården kan du placera en router i ett fönster som öppnar sig ut mot trädgården, och om du har ett kontor kan du placera en router här.

Det är inte svårt att installera en router, och du kan lätt leta upp hur du fixar detta själv bland annat på hur.se.

Att ha bra internetuppkoppling är en avgörande faktor för många, och därför är det både smart för dig just nu och längre fram att skaffa dig ett fibernät. Säg hej då till långsamt laddande sajter och säg hallå till fibernätet som är här för att stanna!

Foto från The Guardian