När du själv vill kapa förlusterna i ditt bredband


Kan du verkligen själv påverka hastigheten av ditt bredband

Kanske har du ett snabbt bredband hemma, som då förmodligen bygger på fiberoptik nedgrävd i gatan utanför ditt hus. Har du då någonsin funderat på om du verkligen når upp i de hastigheter som erbjuds när du valde denna anslutning till Internet? I sanningens namn är det nog inte många som funderar i dessa banor. Naturligtvis kommer detta för de flesta heller inte att behövas. Här har du redan den kraft du behöver, och de flesta som spelar spel på nätet klarar sig bra med den hastighet de får, utan att tänka på om det finns något de kan göra för att det ska bli bättre.

Dock kommer det att finnas olika möjligheter för alla som använder bredband att kunna sänka de förluster de har från uttaget i väggen fram till deras dator. Ja, här kan du faktiskt kapa mycket stora delar av en förlust av den snabbhet du skulle kunna få på din Internetuppkoppling. I och med att det ibland är fiberoptik ända fram till uttaget i väggen, så är det du som med valet av router samt kablar och nätverkskort som avgör hur mycket du förlorar av din snabba uppkoppling via bredband.

Olika saker du kan göra själv för att få bättre Internet

Här handlar det i första hand om att se till att du har router samt nätverkskort av kvalitet. Annat som du kan göra är att välja rätt kabel. Nedan läser du snabbt om vilka möjligheter du har med varje del rörande router, nätverkskort och kabel för att får ett så snabbt Internet som möjligt.

  • Router: Din router kan påverka din Internetanslutnings snabbhet. Här kan du se routern som hemmets hjärta då det handlar om Internet. Det är den som pumpar signalen ut i kabeln till nätverkskortet. Detta gör nätverkskortet till hjärnan som förbinds via nervtråden som kallas för nätverkskabel. Här ska du se till att du har en modern router med senaste teknik. Tänk också på att det finns en processor samt minne i routern som sköter det du kallar för Wifi. I det fallet är det värt att läsa specifikationer och betala lite mera för en bra router med mindre förluster.
  • Nätverkskort: Precis som med routern så är det viktigt att du har ett nätverkskort som håller högsta moderna standard. Här handlar det om vilka hastigheter detta kan jobba med. Helt enkelt så kommer flaskhalsen i din Internetuppkoppling ned till den enhet som klarar av att hålla den lägsta hastigheten som den högsta möjliga. Om din router har möjligheter för att ansluta en fiberoptisk nätverkskabel kommer det snabbaste valet att bli ett nätverkskort med denna anslutning.
  • Nätverkskabel: Här finns det många olika standarder av nätverkskablar. Du kommer att finna Cat5, Cat6 och fiberoptiska nätverkskablar. Naturligtvis kommer förlusterna i Cat6 vara mindre än Cat5, men det bästa valet kommer alltid att vara valet av en nätverkskabel tillverkad med fiberoptik.