Installera fiber: Från tomtgräns till grundmur på egen hand


Att installera fiber, eller ’framtidens bredbandsnät’ som det också kallas, är något som blivit allt vanligare bland villaägare. Fiber ger dig snabbare och mer stabil uppkoppling, är säkrare vid strömavbrott och skickar din data snabbare även på längre distans. Om du är en av många som går i tankarna på att skaffa fiber, så är det viktigt att ta reda på hur processen går till.

 

Att skaffa fiber gör att din internetuppkoppling blir mycket snabbare och stabilare. Bildkälla: viivilla

Vad krävs för att skaffa fiber?

För att du ska kunna få fibernät så behöver man dra fiberkablar till din bostad, och detta är något som operatören du valt hjälper till med. Så, första steget är att välja leverantören som ska utföra det grövsta arbetet. Ibland är det redan dragen fiber i ditt bostadsområde, så det kan vara värt att först kolla upp det.

När du väl valt fiberleverantör så kan du välja om du vill att kabeln ska dras till husets närmaste grundmur, eller om du vill dra den sista biten från tomtgränsen själv.

Många väljer att gräva den sista biten på egen hand, och då kommer det vara extra viktigt att ha koll på hur man gör detta på bästa sätt. Här kan du läsa om hur det går till och viktiga saker att tänka på.

 

Det är en del att ta reda på innan du kan sätta spaden i marken och börja gräva. 

Innan du börjar gräva

 

  • När fibern är grävd till tomtgränsen och det är dags för dig att börja gräva, så ska du först ta reda på eventuellt redan befintliga kablar på din tomt, t. ex för el, vatten eller telefon, för att inte riskera att skada dessa.
  • Detta görs oftast i samband med ett hembesök från leverantörens entreprenör som är till för att hjälpa dig med planläggningen. Det beror dock på vilken leverantör du valt och hur de jobbar.
  • Se till att ha tagit reda på hur lång sladden ska vara, och att du har allt material som krävs för att gräva. Ofta får du hjälp av entreprenören med detta, som även förser dig med materialet som behövs: markeringsfält, kabel och eventuellt skarvkopplingar.

 

Så här gräver du

  • Börja med att gräva en fåra mellan din husvägg och tomtgränsen. Det finns inga fasta riktlinjer på hur djup gropen måste vara, men allra minst ska den vara mellan 30 och 40 cm djup. Men ju djupare du gräver, desto mindre risk för tjälskador eller att senare grävning skadar fibern. Det är alltså värt att gräva djupare om möjligt, då kostnader för skador är dyrt.
  • Lägg sedan ner kabeln i fåran som du grävt. Vid husväggen ska du lämna en meter av kabeln ovan mark då det kommer behövas till installationen sedan.
  • Lämna också tillräckligt lång slang vid fasaden till huset, minst 7 meter, så att installatören sedan ska kunna montera på ett enkelt sätt inne i huset.
  • När du grävt klart och har lagt ner kabeln så lägger du på ett 10cm tjockt lager jord och sedan lägger du ner markeringsfältet ovanpå. Därefter fyller du på med resten av jorden och kan lägga tillbaka grästuvorna, men lämna en liten grop vid husväggen för att underlätta jobbet för installatören.

 

Gräva för hand eller med maskin?

Vad du ska välja för verktyg för att gräva är upp till den enskilde. Allt handlar om hur fort och effektivt man vill att det ska gå, samt vad man har för fysiska förutsättningar. Att gräva för hand kan vara ett tungt arbete för kroppen, och det gäller att vara försiktig.

 

gravmaskin med dikesskopa

Vid grävning använder du med fördel en kabel- eller dikesskopa till grävaren.

Det går såklart bra att använda sig av en spade, men vill man underlätta för kroppen och samtidigt effektivisera arbetet använder man till fördel en grävmaskin. Så kallade minigrävmaskiner passar bra att för detta ändamål. Behöver man så finns det också tillbehör som förser dig med rätt storlek på skopor och fästen till grävmaskinen.

En markvibrator som snyggar till marken efter att du fyllt i gropen med jord igen kan också vara aktuellt, för att minimera spår av fibergrävningen i trädgården.